• PEAK - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    PEAK   1/8
  • VIEW ACROSS BAY - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    VIEW ACROSS BAY   2/8
  • HARBOUR SIDE - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    HARBOUR SIDE   3/8
  • HARBOUR FRONT - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    HARBOUR FRONT   4/8
  • GRADATION IN MATERIALITY - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    GRADATION IN MATERIALITY   5/8
  • FLOOR PLAN CANTEEN - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    FLOOR PLAN CANTEEN   6/8
  • FLOOR PLAN OFFICE - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    FLOOR PLAN OFFICE   7/8
  • FACADE UNWRAPPED - Aviation Authority HQ - SPOL Architects
    FACADE UNWRAPPED   8/8

Aviation Authority HQ

The Civil Aviation Authority

The project is the result of an architectural competition held in 2008 as a result of Parliament’s decision to move the CAA to Bodø.

The building terraces from a larger base that fills the plot towards a narrower top. The shape reflects the ever-changing perspective in the mountain landscape. Furthermore the form reflects important sight lines from the lake and the landscape behind, ensuring daylight into the street Sjøgata. Since the building’s main volume is facing the sea, the access is pulled out to Sjøgata to connect with the city and give the CAA visibility in the city. Between the CAA and NAV, a low building is inserted stitching the two buildings together.

The building is built on a basement car park with shared access with parking for the NAV-building. The basement has space for 40 cars, as well as bicycle parking.

Plan 1 containsspacesforarchives,deliveries, technical roomsand operation.

Plan 2is the building’saccesslevel, containing concierge, meeting roomsand canteenwith kitchen.

Plan 3-8 contains office spaces. The plans are developed according to a standard principle: Offices are situated along the facade, and service functions and the social rooms located in the building’s inner zone. This creates recognition between floors, and simplifies the orientation in the building.

The building’s design provides plans with different geometry upwards in the building. This variation is utilized to provide social rooms of different qualities on each floor thereby creating distinct and individual identities.

Plan 8 contains, in addition to office space, the director’s office, and the more formal meeting rooms.

The Civil Aviation Authority was nominated for the State Building Prize in 2012.

SHARE

DETAILS

Client

Breeze Luft AS/ Luftfartstilsynet

Location

Bodø, Norway

Site

Waterfront property, Bodø city centre

Area

6 000 m2

Programme

Headquarters building for the Norwegian Civil Aviation Authority

Status

1st prize competition 2009, completion 2011

Design

Space Group

Team

Gary Bates, Adam Kurdahl, Gro Bonesmo, Anne Wodstrup, Naofumi Namba, Wenche Andreassen, Gesine Gummi, Fredrik Kjellman, Claudia Laarmann, Naofumi Namba, Jens Niehues, Tim Prins, Geir Vågen

Partner in Charge

Gary Bates

Photography

Jeroen Musch

Category
Interior, Office