• ASSEMBLY ROOM - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    ASSEMBLY ROOM   1/13
  • LOCATION IN NEDREGATE CULTURAL DISTRICT - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    LOCATION IN NEDREGATE CULTURAL DISTRICT   2/13
  • MODEL CONCEPT 1 - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    MODEL CONCEPT 1   3/13
  • MODEL CONCEPT 1 - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    MODEL CONCEPT 1   4/13
  • MODEL CONCEPT 2 - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    MODEL CONCEPT 2   5/13
  • MODEL CONCEPT 3 - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    MODEL CONCEPT 3   6/13
  • MODEL CONCEPT 4 - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    MODEL CONCEPT 4   7/13
  • MODEL CONCEPT 4 - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    MODEL CONCEPT 4   8/13
  • MAIN STAIRCASE - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    MAIN STAIRCASE   9/13
  • PLAY - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    PLAY   10/13
  • UNDER MEZZANINE - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    UNDER MEZZANINE   11/13
  • FROM BASE ROOM - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    FROM BASE ROOM   12/13
  • UPPER GALLERY - Ny York Cultural kindergarten - SPOL Architects
    UPPER GALLERY   13/13

Ny York Cultural kindergarten

The extension of the existing New York Kindergarten into former industrial buildings has a strong focus on culture, performance and sharing of experiences. It consists of four bases for 18 children each, organized around a common auditorium staircase for communal activities such as music, theater, film, play, dance and sharing photos and experiences from excursions. The staircase connects the two main floors. In addition the kindergarten includes theme rooms for art, culture, nature and diversity. The premises are built up from a child’s perspective and use of space. The scale is deliberately manipulated in a continuous sequence of compressed and open spatial sequences. The large open space creates an overall framework in which the variation in plan and section creates intimate rooms for small groups with secret play areas only accessible and designed for children. The auditorium staircase, as a large piece of furniture, defines the various spaces above, below and around. The bases are located on the mezzanine to be in contact with, yet secluded from, the main space.

In 2012 the refurbishment of the former industrial buildings, designed for the textile firm Indigo by architects Ove Ekman and Einar Smith and erected from 1896 to 1899, was completed. This area along the Akerselva was historically referred to as Ny York due to its explosive development in 1858. Like its sister city, today the area reflects a similar transformation towards a district focused on art, architecture and design, including DogA, AHO, KHiO, and Dansens Hus and now OCA. In collaboration with our client Lars Hellebust, the buildings of historical value were transformed into a new cultural area.

The project has been developed in a close collaboration with the local heritage authorities to maintain the buildings’ and area’s characteristics. The transformation was rewarded with Oslo City’s Architecture Prize in 2012.

SHARE

DETAILS

Client:

Signal Mediahus ANS

Location

Nedregate 5, Oslo, Norway

Site

Nedregate Cultural District

Area

1 150 m2

Programme

Renovation of existing 18th century factory building to kindergarten with a cultural profile.

Status

Completed 2010

design

Space Group

Partner in charge

Adam Kurdahl

Project manager

Jens Noach

Team

Adam Kurdahl, Gary Bates, Gro Bonesmo, Wenche Andreassen, José Hernandez, Jens Noach

Structure

Rambøll Norge

Mechanical

Norconsult, Energima

Photography

Ivan Brodey, Space Group

Awards

Oslo City’s Architecture Award 2012

Category
Culture, Interior, Re-use