• CAMPUS AERIAL VIEW - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    CAMPUS AERIAL VIEW   1/18
  • NEW CONNECTIONS - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    NEW CONNECTIONS   2/18
  • THE NEW CAMPUS AXIS - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    THE NEW CAMPUS AXIS   3/18
  • PROGRAMMATIC CONNECTIONS - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    PROGRAMMATIC CONNECTIONS   4/18
  • PARK AND RECREATION - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    PARK AND RECREATION   5/18
  • BI-POLAR STREET ACTIVATION - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    BI-POLAR STREET ACTIVATION   6/18
  • COMMUNITY - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    COMMUNITY   7/18
  • GREEN MOBILITY - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    GREEN MOBILITY   8/18
  • THE ARCHITECTURAL CHAMELEON - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    THE ARCHITECTURAL CHAMELEON   9/18
  • SITE PLAN - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    SITE PLAN   10/18
  • CAMPUS VIEW - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    CAMPUS VIEW   11/18
  • NEW CAMPUS PLAN - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    NEW CAMPUS PLAN   12/18
  • INNOVATION CENTRE - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    INNOVATION CENTRE   13/18
  • THE NEW DRAGVOLL - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    THE NEW DRAGVOLL   14/18
  • DRAGVOLL ANNEX - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    DRAGVOLL ANNEX   15/18
  • ART, ARCHITECTURE AND MUSIC SCHOOL - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    ART, ARCHITECTURE AND MUSIC SCHOOL   16/18
  • SPORTS CENTRE - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    SPORTS CENTRE   17/18
  • THE INSERTED AXIS - NTNU – Open Campus - SPOL Architects
    THE INSERTED AXIS   18/18

NTNU – Open Campus

The expansion of NTNU with the integration of Dragvoll University on Elgeseter creates a potential for a completely new situation for area. NTNU is facing a quantum leap from an isolated to an open city integrated campus, from top of the plateau, down into the city as a leading institution in Trondheim and the close context.

NTNU has reached much of its developing potential at Gløshaugen. Not careful, the university will engulf the parks between the city and the university, putting both recreational areas and the topographic reading at risk.

NTNU has a clear linear, almost symmetrical structure, from the monumental tree lined axis fronting the Main Building facing the city to the newer and more frequently used entrance at the rear of the plateau, The Pearl Gate. The last large expansion connected St. Olav’s Hospital across Elgeseter Street to NTNUs main axis and created a new point of gravity at the north end of Elgeseter.

The Axis

We propose a dense and clear development of the university along a new East-West axis at the south of Elgeseter in Connecting The Pearl Gate to Elgeseter Street. This secures NTNUs identity on the plateau, and at the same time creates a real city integrated campus.

The connection in the south adds a new bi-polarity to Elgeseter Street with St. Olav’s Hospital to the north, and The New Dragvoll and The Innovation Centre as a new point of gravity to the south. These two nodes, at each end of the street, will together activate and fill the whole of Elgeseter Street with city life.

The project is developed as an axis integrating all new developments with the existing campus; connecting the new Innovation Centre with the NTNU Business School and the New Dragvoll integrated in the park, up to the existing NTNU campus axis and past this to the new Art, Architecture and Music school to the east. A new Sports Centre carefully integrated into the topography of the existing outdoor sport facilities strengthens the new East-West connection.

The development will transform NTNU from an introverted campus to an accessible part of Elgeseter’s city life. All buildings are proposed as a continuation and expansion of the public space, as a strategy for a real city integrated campus.

The centre of the axis is the New Dragvoll. Our proposal builds on Dragvoll and NTNUs proud tradition and unique position in Norwegian architectural history as (successful) experiments in building large scale architecture. «The Street» and «The Strip» are clear statements. The universities in Trondheim have been places for complete experimentation, from research to the built environment.

Continuing this tradition, but replacing an introverted architectural utopia with an extroverted urban plan, makes a solid strategy for city integrated large scale architecture.

SHARE

DETAILS

Client

Norwegian University og Technology and Science

Location

Trondheim, Norway

Site

Elgeseter, Gløshaugen

Area

75 000 m2 Campus, 28 000 m2 KAM, 16 000 m2 Innovation Centre

Year

2017

Programme

Campus expansion following the relocation of Dragvoll University

Status

Open competition entry

Team

Adam Kurdahl, Jens Noach

Visualisations

Tegmark

Category
Culture, Urban