• FRONT PLAZA - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    FRONT PLAZA   1/18
  • ADDITION OF PROGRAMMME - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    ADDITION OF PROGRAMMME   2/18
  • PROGRAMMATIC FLEXIBILITY - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    PROGRAMMATIC FLEXIBILITY   3/18
  • CONNECTING PROMENADE - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    CONNECTING PROMENADE   4/18
  • PROGRAMME ORIENTATION AND CONNECTIONS - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    PROGRAMME ORIENTATION AND CONNECTIONS   5/18
  • SITE PLAN - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    SITE PLAN   6/18
  • NEW HOUSING COURTYARD - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    NEW HOUSING COURTYARD   7/18
  • FRONT ELEVATION TO PLAZA - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    FRONT ELEVATION TO PLAZA   8/18
  • CROSS SECTION THROUGH RIVER - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    CROSS SECTION THROUGH RIVER   9/18
  • SIDE ELEVATION ALONG RIVER - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    SIDE ELEVATION ALONG RIVER   10/18
  • LONG SECTION - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    LONG SECTION   11/18
  • DISTRIBUTION OF PROGRAMME - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    DISTRIBUTION OF PROGRAMME   12/18
  • GROUND FLOOR WORKSHOPS PLAN - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    GROUND FLOOR WORKSHOPS PLAN   13/18
  • CONTINUOUS SPACE - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    CONTINUOUS SPACE   14/18
  • UPPER FLOOR HOUSING PLAN - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    UPPER FLOOR HOUSING PLAN   15/18
  • VIEW FROM FLAT - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    VIEW FROM FLAT   16/18
  • TYPICAL FLAT TYPES - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    TYPICAL FLAT TYPES   17/18
  • VIEW THROUGH FLAT - Nydalsveien 32B – “Huset” - SPOL Architects
    VIEW THROUGH FLAT   18/18

Nydalsveien 32B – “Huset”

Fiskars is the last of the original factories in Nydalen still in use as an industrial building. Now, time has come to adapt also this building to the future of Nydalen, not any longer as part of an industrial area, not as the current business area, a collection of largely autonomous programmes, but as an integrated part of the city containing a variety of interconnected uses and attractions.

Concept

The existing factory though made up as a series of additions and alterations, appears as one. The new transformation and addition of programme will in the same tradition create one building, one shape, one identity, extending the historical building vertically.

In the same way former industrial buildings have found new uses, the new design is a generic building, form follows form, programme is secondary. Housing with cultural production and workshops is illustrated, but also student housing, offices, hotel or school with workshops, theatre, sports, library or event space on the ground floor can be accommodated. The ground and upper floor programme is interconnected or disconnected following the demands of the chosen programme.

Environment

The flexibility of the shape will secure a long lifespan through Nydalen’s future transformations. In addition the building is planned for zero CO2 emission through a series of optimisations: in addition to local district heating this includes a compact shape, additional natural ventilation, sun rooms for pre- heating and cooling, timber construction and solar panels.

Programme

The ground floor is kept as one large continuous space, keeping the greatest asset of old industrial buildings, leaving maximum flexibility for future uses.
Above, the housing is organised around a central courtyard. The flats are designed with deck access not to interrupt the ground floor. The flats are mostly duplexes ensuring orientation and private balconies or sun rooms to both sides, and providing almost direct access from the front door to the courtyard. A traditional block typology ensures that almost any type of flat and mix can be provided.

SHARE

DETAILS

Client:

Avantor AS

Location:

Oslo, Norway

Site:

Existing factory along Akerselva in Nydalen

Area:

5 000m2 existing, 15 000m2 addition

Year:

2016

Programme:

Transformation of factory to culture and housing

Status:

Invited competition 2016

Team:

Adam Kurdahl, Jens Noach, Naofumi Namba, Eugénio Cardoso, Mariana Alves, Tiago Sjøblom Tavares

Environment:

Architectopia

Planning:

Tegn_3

Structure:

Dipl. Ing. Florian Kosche

Visualizations:

Front plaza: MIR.no Courtyard: Tegmark.net

Category
Culture, Housing, Re-use