• GALLERY SPACE - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    GALLERY SPACE   1/15
  • NEDREGATE CULTURAL DISTRICT - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    NEDREGATE CULTURAL DISTRICT   2/15
  • LOCATION IN NEDREGATE CULTURAL DISTRICT - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    LOCATION IN NEDREGATE CULTURAL DISTRICT   3/15
  • PATH ALONG BUILDING - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    PATH ALONG BUILDING   4/15
  • CONSTRUCTION WORK - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    CONSTRUCTION WORK   5/15
  • GALLERY SPACE - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    GALLERY SPACE   6/15
  • GALLERY SPACE - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    GALLERY SPACE   7/15
  • STAIRCASE - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    STAIRCASE   8/15
  • STAIRCASE DETAIL - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    STAIRCASE DETAIL   9/15
  • READING SPACE UNDER STAIRS - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    READING SPACE UNDER STAIRS   10/15
  • MUSIC AT OCA - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    MUSIC AT OCA   11/15
  • PERFORMANCE AT OCA - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    PERFORMANCE AT OCA   12/15
  • OCAS ADMINISTRATION - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    OCAS ADMINISTRATION   13/15
  • SHEELA GOWDA AT OCA - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    SHEELA GOWDA AT OCA   14/15
  • SHEELA GOWDA AT OCA - Office for Contemporary Art - SPOL Architects
    SHEELA GOWDA AT OCA   15/15

Office for Contemporary Art

As architects, our goal was to reveal the space where a discourse on art could be generated rather than represented. After years of exploitation, the space is again visible, the materials accentuated, and one new element is introduced, a large stair of massive wooden planks (Douglas fir). The stair acts as an auditorium and makes the transition between the OCA offices and the project space. The stair organizes the space in 3 zones, providing a room in the room for lectures and screenings, a reading room and Library of Norwegian Artist as well as the surrounding exhibition space.

The project includes offices for the OCA administration, artist studios for OCA’s residence program and a 450m2 project space.

In 2012 the refurbishment of the former industrial buildings, designed for the textile firm Indigo by architects Ove Ekman and Einar Smith and erected from 1896 to 1899, was completed. This area along the Akerselva was historically referred to as Ny York due to its explosive development in 1858. Like its sister city, today the area reflects a similar transformation towards a district focused on art, architecture and design, including DogA, AHO, KHiO, and Dansens Hus and now OCA. In collaboration with our client Lars Hellebust, the buildings of historical value were transformed into a new cultural area.

The project has been developed in a close collaboration with the local heritage authorities to maintain the buildings’ and area’s characteristics. The transformation was rewarded with Oslo City’s Architecture Prize in 2012.

SHARE

DETAILS

Client

Signal Mediahus ANS

Location

Nedregate 7, Oslo, Norway

Site

Nedregate Cultural District

Area

800 m2

Programme

Renovation of existing 18th century factory building to exhibition- and performance space, offices and artists’ studios

Status

Completed 2009

Design

Space Group

Partner in charge

Adam Kurdahl

Team

Adam Kurdahl, Gro Bonesmo, Gary Bates, Minna Riska, Grant Cooper, Jens Noach, Tim Prins

Structure

Rambøll Norge

Photography

Jereon Musch, Vegaard Kleven, Rake

Awards

Oslo City’s Architecture Award 2012

Category
Culture, Interior, Re-use