• PALACETE - PALACETE - SPOL Architects
    PALACETE   1/14
  • NEW TERRACE - PALACETE - SPOL Architects
    NEW TERRACE   2/14
  • MAIN HALL - PALACETE - SPOL Architects
    MAIN HALL   3/14
  • INTERVENTION AREA - PALACETE - SPOL Architects
    INTERVENTION AREA   4/14
  • CIRCULATION - PALACETE - SPOL Architects
    CIRCULATION   5/14
  • NEW HEARTH - PALACETE - SPOL Architects
    NEW HEARTH   6/14
  • FACADE - PALACETE - SPOL Architects
    FACADE   7/14
  • INSERTION - PALACETE - SPOL Architects
    INSERTION   8/14
  • UNDER THE TERRACE - PALACETE - SPOL Architects
    UNDER THE TERRACE   9/14
  • NEW TERRACE - PALACETE - SPOL Architects
    NEW TERRACE   10/14
  • MODEL - PALACETE - SPOL Architects
    MODEL   11/14
  • EXISTING INTERIOR - PALACETE - SPOL Architects
    EXISTING INTERIOR   12/14
  • FACADE DETAIL - PALACETE - SPOL Architects
    FACADE DETAIL   13/14
  • MODEL - PALACETE - SPOL Architects
    MODEL   14/14

PALACETE

The Palacete is a landmark building at Rua Chile by the Elevador Lacerda. The building stands as a testimony of the strength and importance of Rua Chile. Rua Chile was the first planned street in Brazil and for many years the administrative and leisure center of the city. The building used to accommodate the union of commerce in the city. It is uniquely rich in ornaments and details inside and outside and is listed as a national heritage.

The building consists of the original structure and a later addition of service facilities. The addition features a facade replicating the original one and is devoid of the interior ornaments found in the main building.

INSERTION

This project consists of the recuperation of the building and its careful transformation into a department store. This new intervention aims to respect, renovate and protect the architecture of the building.

Our strategy focuses on the preservation of the original and historic part of the building, liberating it from obligations of contemporary performance demands. This is achieved by inserting a new super compact tower of technical infrastructure and circulation compressed in the youngest part of the building.

This latest addition solves all contemporary and technical needs required to re-inhabit the building. Furthermore, the tower supports a new levitated viewing platform at the top of the building. This platform materializes another urban polarity within the historic city center and the Bahia de Todos os Santos.

SHARE

DETAILS

client

DSASPE Empreendimentos e Participações Ltda

location

SALVADOR, BAHIA, BRAZIL

site

RUA CHILE x RUA DO TIRA CHAPÉU, CENTRO

area

2605 m2

year

2014

Program

Renovation and extension for commercial use

design

SPOL

partner in charge

Adam Kurdahl

Team

Adam Kurdahl, Joao Vieira Costa, Paola Salviano, Natallia Shiroma, Diogo Madeira, Mariana Alves, Coline Felix, Marie LeRoy, Carlos Arroita, Carlos Tugores

visualizations

Vzo Boutique

Models

SPOL

Category
Culture, Interior, Re-use, Retail