• VIEW FROM BEACH - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    VIEW FROM BEACH   1/12
  • LOCATION PLAN - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    LOCATION PLAN   2/12
  • CONCEPT DIAGRAMS - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    CONCEPT DIAGRAMS   3/12
  • SITE PLAN HOTEL - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    SITE PLAN HOTEL   4/12
  • ELEVATION AND SECTION - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    ELEVATION AND SECTION   5/12
  • CIRCULATION - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    CIRCULATION   6/12
  • RESTAURANT - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    RESTAURANT   7/12
  • GROUND FLOOR PLAN - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    GROUND FLOOR PLAN   8/12
  • GROUND FLOOR PROGRAMME - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    GROUND FLOOR PROGRAMME   9/12
  • HOTEL ROOMS - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    HOTEL ROOMS   10/12
  • SITE PLAN HOLIDAY HOMES - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    SITE PLAN HOLIDAY HOMES   11/12
  • VIEW FROM HOLIDAY HOMES - Støtvig Hotel & Resort - SPOL Architects
    VIEW FROM HOLIDAY HOMES   12/12

Støtvig Hotel & Resort

The simplicity of a wooden architecture, by the sea, strong in form as it protects from the elements, subtle in materiality – to mediate between nature and building. Støtvig hotel takes its formal cues from traditional style architecture in its pure form, part Scandinavian part English in its history.

To retain a scale appropriate for the Larkollen, and give priority to the landscape, a luxury of reciprocity (identity, individuality, and proximity to nature) our vision for the property creates four strong buildings – with public facilities on the ground level and apartments above. The porosity promoted by such a strategy brings the qualities of the site into the buildings, and qualities of the buildings to the site.

Reversing the divisory nature of the existing hotel, where the hotel bifurcates the beach, and dislocates the centre from the sea, the new Støtvig Hotel opens to the east and west along the axis of Støtvigveien. This new trajectory strengthens the relationship with the future housing development and the hotel, while creating a strong connection to the harbour for guests and residents. This route along the terrace gives a soft transition to the cafe, restaurant, bar, and spa facilities offered by the hotel.

The layering of public space is employed through a strategy of parlours, ’traditional’ sitting rooms (living, dining, family), on the ground level of the building, each unique, not only in its decor, but as well its architectural expression. The design explores nuances of difference, where the interplay with functions and the surrounds create luxurious conditions:

Undulating picture window of the a-la-carte restaurant creates private spaces for dining:

  • The palm garden library
  • The ’hot stone’ spa – protected luxury
  • Roof garden for private gatherings

A main hall connects all of the parlours; however the spa stands alone for the ’flaneur’. From the outside-in, a 1300 m2 terrace just over the terrain (semi-private), connects the architecture, creating a sequence of dedicated spaces – portico, covered porch, restaurant terrace, garden terrace, and sundeck.

The logic of different structures gives us a maximum periphery where all types of plan division can occur – standard, deluxe, duplex suite, penthouse suite, apartment (deluxe + standard) – within a 16 meter building module. Moreover, these divisions are suitable in a central corridor or one sided access (for exclusively west facing units).

Støtvigjordet

Støtvigjordet is the culmination of a farmland divide that stretches deep into the landscape. This formation is the catalyst for our design and the new town centre, returning this industrial land to nature and creating a green heart. Around this renewed landscape as centre, an urban structure similar in scale to the local area grows together, generating possibilities for hybrid conditions of program and variation of typology.

SHARE

DETAILS

Client

Støtvig Hotel AS ved Stig Fische

Location

Larkollen, Rygge, Norway

Area

11 000 m2 hotel

Year

2009

Programme

Hotel 120-180 rooms/flats, including conference, spa, guest harbour, holiday homes

Status

Invited competition entry

Design

Space Group

Partner in Charge

Gary Bates

Project manager

Jens Noach

Team

Gary Bates (Partner in Charge), Jens Noach, Adam Kurdahl, Gro Bonesmo, Wenche Andreassen, José Hernandes, Fredrik Krogeide, Naofumi Namba, Jens Noach

Category
Hotel