• STATION APPROACH - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    STATION APPROACH   1/10
  • LOCATION IN COPENHAGEN - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    LOCATION IN COPENHAGEN   2/10
  • URBAN SPACES - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    URBAN SPACES   3/10
  • URBAN CONNECTION - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    URBAN CONNECTION   4/10
  • CONCEPT DIAGRAM - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    CONCEPT DIAGRAM   5/10
  • SUPERIMPOSED STREET STRUCTURE - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    SUPERIMPOSED STREET STRUCTURE   6/10
  • GROUND PLAN - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    GROUND PLAN   7/10
  • AERIAL VIEW - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    AERIAL VIEW   8/10
  • GREEN APPROACH - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    GREEN APPROACH   9/10
  • STATION LEVELS - NØRREPORT STATION - SPOL Architects
    STATION LEVELS   10/10

NØRREPORT STATION

Invited international competition for new station amenities, plaza, traffic patterns and bike parking for 2 500 bikes, as well as a 10 000 m2 urban plaza.

Nørreport has always been a key meeting point for Copenhagen. It was once the city’s former main entrance “where the peasant, the merchant, the traveler from the north and the Royal would meet”. Nørreport was the place of the most audacious and most public projects; the fortification, the gate, Boulevard and the first place in the city connecting the Regional train, S-trains and Metro. Today Nørreport is the busiest hub in Copenhagen and more central than ever before. The rapidly increasing traffic has flooded Nørreport and countless adjustments and alterations have made the Nørreport site disappear. The last major renovation of Nørreport was the addition of the subway – a project that never surfaced. Nørreport is ready and overdue for new ideas. Nørreport is Copenhagen’s urban place par excellence.

Our project is a new interpretation and continuation of Nørreport’s history, as a connection and a meeting point. Our vision for Voldgaderne opens the axis along the old fortress – now a functional, natural and attractive connection across the town – with Nørreport as the natural centre of the axis. With the new Nørreport we (re-)create a continuous line and the connection between the fortifications in Ørsted Park, the Botanic Garden and the Royal Garden. With the new Nørreport we have chosen to prioritize the optimal conditions for all.

Our project gives priority to pedestrians, cyclists and rail passengers, tourists and guests, the employees while satisfying the requirements for buses and cars.

PARTILHAR

DETALHES

Location

Copenhagen, Denmark

year

2009

Programme

New station amenities, plaza, traffic patterns and bike parking

Status

3rd prize in invited international competition

Design

Space Group

Partner in charge

Adam Kurdahl

Team

Adam Kurdahl, Gary Bates, Gro Bonesmo, Nafoumi Namba, Hans Papke, Leon Rost

Landscape architect

PK3

Engineering

Moe & Brødsgaard A/S

Lighting

2Form Design

Category
Urbano