• THE PRIMARY SCHOOL INTEGRATED IN THE FOREST - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE PRIMARY SCHOOL INTEGRATED IN THE FOREST   1/27
  • VIEW DOWN KONGLEVEIEN FROM THE NEW SQUARE ALONG THE MAIN ROAD - Tangen Centre - SPOL Architects
    VIEW DOWN KONGLEVEIEN FROM THE NEW SQUARE ALONG THE MAIN ROAD   2/27
  • THE NEW COMMON AND PLAZA SEEN FROM THE SECONDARY SCHOOL - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE NEW COMMON AND PLAZA SEEN FROM THE SECONDARY SCHOOL   3/27
  • CONNECTING THE HAMLETS AT NORTHERN NESODDEN - Tangen Centre - SPOL Architects
    CONNECTING THE HAMLETS AT NORTHERN NESODDEN   4/27
  • THE NEW CENTRE AND THE FOREST - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE NEW CENTRE AND THE FOREST   5/27
  • DISTRIBUTION OF HOUSING, SCHOOLS, PUBLIC AND COMMERCIAL BUILDINGS - Tangen Centre - SPOL Architects
    DISTRIBUTION OF HOUSING, SCHOOLS, PUBLIC AND COMMERCIAL BUILDINGS   6/27
  • CONTINUITY FROM NORTH TO SOUTH - Tangen Centre - SPOL Architects
    CONTINUITY FROM NORTH TO SOUTH   7/27
  • PLAN OF THE NORTHERN AREA AROUND THE MAIN ROAD - Tangen Centre - SPOL Architects
    PLAN OF THE NORTHERN AREA AROUND THE MAIN ROAD   8/27
  • THE FOOD MARKET ON THE SQUARE IN FRONT OF THE SHOPPING CENTRE - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE FOOD MARKET ON THE SQUARE IN FRONT OF THE SHOPPING CENTRE   9/27
  • THE CUT IN TANGENTEN AND THE NEW SCHOOL ENTRANCE - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE CUT IN TANGENTEN AND THE NEW SCHOOL ENTRANCE   10/27
  • A GREENER ROUNDABOUT WITH NEW HOUSING - Tangen Centre - SPOL Architects
    A GREENER ROUNDABOUT WITH NEW HOUSING   11/27
  • PLAN OF THE CENTRAL AREA AROUND THE NEW COMMON - Tangen Centre - SPOL Architects
    PLAN OF THE CENTRAL AREA AROUND THE NEW COMMON   12/27
  • UP KONGLEVEIEN, NEW LIVE-WORK HOUSING AND WORKSHOPS - Tangen Centre - SPOL Architects
    UP KONGLEVEIEN, NEW LIVE-WORK HOUSING AND WORKSHOPS   13/27
  • SWIMMING POOL AND WATER ACTIVITY ALONG KONGLEVEIEN - Tangen Centre - SPOL Architects
    SWIMMING POOL AND WATER ACTIVITY ALONG KONGLEVEIEN   14/27
  • THE WORKSHOP BUILDING AS A NEW COMMUNITY CENTRE - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE WORKSHOP BUILDING AS A NEW COMMUNITY CENTRE   15/27
  • THE SPORTS FIELD ON TOP OF THE MULTI-PURPOSE HALL - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE SPORTS FIELD ON TOP OF THE MULTI-PURPOSE HALL   16/27
  • THE OUTDOOR VENUE BETWEEN THE SPORTS AND PERFORMANCE/GYM/ASSEMBLY BUILDING - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE OUTDOOR VENUE BETWEEN THE SPORTS AND PERFORMANCE/GYM/ASSEMBLY BUILDING   17/27
  • PLAN OF THE SOUTHERN AREA AND THE FOREST - Tangen Centre - SPOL Architects
    PLAN OF THE SOUTHERN AREA AND THE FOREST   18/27
  • THE NEW PRIMARY SCHOOL'S CENTRAL COURTYARD - Tangen Centre - SPOL Architects
    THE NEW PRIMARY SCHOOL'S CENTRAL COURTYARD   19/27
  • NEW KINDERGARTEN AND HOUSING IN THE FOREST - Tangen Centre - SPOL Architects
    NEW KINDERGARTEN AND HOUSING IN THE FOREST   20/27
  • SECTION SOUTH - FROM THE FOREST TO THE PRIMARY SCHOOL - Tangen Centre - SPOL Architects
    SECTION SOUTH - FROM THE FOREST TO THE PRIMARY SCHOOL   21/27
  • SECTION CENTRAL AREA - FROM THE PRIMARY TO THE SECONDARY SCHOOL - Tangen Centre - SPOL Architects
    SECTION CENTRAL AREA - FROM THE PRIMARY TO THE SECONDARY SCHOOL   22/27
  • SECTION NORTH - FROM THE SECONDARY SCHOOL ACROSS THE MAIN ROAD TO THE WATER TOWER - Tangen Centre - SPOL Architects
    SECTION NORTH - FROM THE SECONDARY SCHOOL ACROSS THE MAIN ROAD TO THE WATER TOWER   23/27
  • PARALLEL ACTIVITIES - ON A TRIP WITH THE VERY YOUNG - Tangen Centre - SPOL Architects
    PARALLEL ACTIVITIES - ON A TRIP WITH THE VERY YOUNG   24/27
  • PARALLEL ACTIVITIES - ON A TRIP WITH THE YOUNGSTERS - Tangen Centre - SPOL Architects
    PARALLEL ACTIVITIES - ON A TRIP WITH THE YOUNGSTERS   25/27
  • PARALLEL ACTIVITIES - ON A TRIP WITH THE NOT SO YOUNG - Tangen Centre - SPOL Architects
    PARALLEL ACTIVITIES - ON A TRIP WITH THE NOT SO YOUNG   26/27
  • BIODIVERSITY - LOCAL FOREST TYPES AND THE NEW POLLINATING COMMON - Tangen Centre - SPOL Architects
    BIODIVERSITY - LOCAL FOREST TYPES AND THE NEW POLLINATING COMMON   27/27

Tangen Centre

Tangen Centre has the potential to become a unique place as a creative centre for Nesodden. The demography; the knowledge, skills and dedication of the population, make the place unique.

The project stretches the centre south from the main road and forms a new centre of gravity between the hamlets Granholt, Flaskebekk and Skoklefall. Connected via small roads and new paths, the project encourages both bicycle travel and walking, through either built up areas or the forest.

Primary and secondary schools become driving forces in the development of the centre. Education breaks out of its localities and through shared use becomes an integral part of the local community, in a closer integration between education, nature and the local society. Thus, Tangen Centre can be thought of as a truly unique place, as a centre bound together by levels of socialisation; where learning and business, production and recreation, culture and nature merge.

The buildings are arranged towards a new Common, a continuous string of outdoor areas and buildings. Breaking down today’s larger scale, the Common forms a series of comfortable spaces, adapted to a variety of activities, for young and for old, both inside and outside.

Existing vegetation belts are continued into the centre between the buildings forming a transition to the new and unifying pollinating Common, from the Skoklefall Forest in the south up to the Water Tower, or through the Shopping Centre in the north.

PARTILHAR

DETALHES

Client

Nesodden Municipality

Location

Nesodden, Norway

Area

10 550 m2 schools and kindergarten, 10 500 m2 sports and culture, 16 000 m2 housing, 1 700 m2 commercial + parking

Programme

Urban development proposal for the centre of northern Nesodden, including schools, culture- and sports facilities, commercial areas and housing, with focus on shared use, urban spaces, environmental landscaping and green mobility strategies.

Status

Parallel commission

Year

2020

Team

Jens Noach, Adam Kurdahl, Tiago Sjøblom Tavares, Junjia Yu

Landscape architect

ATSITE

Commercial/urban life

Kreutz & Co

Traffic and green mobility

Rambøll

Category
Urbano, Cultura, Residencial